Predaj osobných počítačov v 1. kvartáli sa vrátil k rastu

09.04.2024 Celý región

Needham 9. apríla (TASR) - Po dvoch rokoch poklesu zaznamenal globálny predaj osobných počítačov v 1. štvrťroku tohto roka rast. Naznačili to predbežné údaje spoločnosti pre prieskum trhu International Data Corporation (IDC). Informovala o tom agentúra Reuters.

Za prvé tri mesiace tohto roka sa vo svete predalo 59,8 milióna osobných počítačov. V medziročnom porovnaní to znamená zvýšenie o 1,5 %, pričom objem predaja sa tak vrátil na predpandemické úrovne.

Je to prvý kvartálny rast za posledné dva roky, počas ktorých predaj počítačov ovplyvňoval nielen prvotný útlm po prudkom raste dopytu počas pandémie, ale aj nepriaznivá ekonomická situácia spôsobená vysokou infláciou a rastom úrokových sadzieb. Tieto faktory odrádzali firmy aj spotrebiteľov od nákupu novej počítačovej techniky.

Spoločnosť IDC uviedla, že k návratu k rastu do veľkej miery prispela práve zmierňujúca sa inflácia. Tá umožnila zotavenie dopytu v Európe aj na trhu Amerík. Na druhej strane, tempo rastu ovplyvnilo slabé zotavovane čínskej ekonomiky, ako aj klesajúci záujem po tomto počítačovom segmente v Číne. IDC však očakáva, že napriek situácii v Číne bude trh s osobnými počítačmi rásť počas celého roka.

Čo sa týka výrobcov, najúspešnejšou firmou bola opäť čínska spoločnosť Lenovo, ktorej podiel na trhu dosiahol 23 %. Nasledovali firmy HP a Dell Technologies, ktorých trhové podiely dosiahli zhruba 20 % a 15,5 %.
 

Vyberte región